T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Levent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GÜZELLİK HİZMETLERİ ALANI

İnsan vücudunun yapısını; bakımlı olmanın gerekliliğini ve uygulamasını; erkek – kadın makyajı ile sahne makyajını; insan vücudunda masajın önemini, tekniklerini; insan diyaloglarını; hijyenın önemini kavrayabilen; cilt bakımını estetiği, epilasyon tekniğine göre uygulayarak insan hayatında ve günümüz şartlarında bakımlı ve temiz olmanın insan ilişkilerindeki rolünü bilen teknik elemanları yetiştirmeyi amaçlamış bir bölümdür.

      Meslek eğitiminde niteliğin artırılmasına ve standartlaşmaya gereksinim duyulmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında kendi branşında nitelikli alan öğretmenlerinden eğitim almış kişiler, mesleğin standartlarını daha ileri götüreceklerdir. Kısa süreli özel kurslarda niteliksiz kişiler tarafından yetiştirilmiş elemanlar, mesleğin standartlarını düşürmektedirler. Sağlık Bakanlığı’nın kuaför ve güzellik salonlarında yapacakları sıkı denetimler olası sağlık sorunlarına çözüm getirecektir. Müşteri ilişkilerinin giderek daha fazla önem kazanması ile beraber, çalışanların mesleğin gerektirdiği teknik bilgilerin yanı sıra, müşteri ilişkilerinde de yeterli olması beklenmektedir.

      Meslek teknolojik gelişmelerden etkilenmekte, kullanılan malzeme, ürün ve araçlarda çeşitlilik artmaktadır. Ayrıca, meslek elemanlarının çalışabileceği iş yerlerinin çeşitlendiği ve çoğaldığı da söylenebilir. Güzellik elemanları, cilt doktorları ve fizyoterapistlerle çalışabildikleri gibi rehabilitasyon merkezlerinde de istihdam imkânı bulabilmektedirler. Ayrıca fizik tedavide masaj, plastik cerrahi kliniklerinde ameliyat öncesi ve sonrası cilt bakımı, sahne sanatlarında makyaj da güzellik uzmanlarının yaptıkları işler arasında sayılabilir. İşini benimsemiş, nitelikli elemanlar sayesinde mesleğin toplum içindeki önem ve statüsü olumlu gelişme göstermiştir. Bu olumlu gelişmede, kozmetik ürünlerinde çeşit ve nitelik yönünden gözlenen değişim ve gelişimlerin yanı sıra moda ve medya da oldukça etkili olmuştur. Bu etki ve gelişmelerin sonucu, güzellik uzmanlığı mesleğine talep artmış, meslekte geçmişe nazaran daha profesyonel bir yapı oluşmuştur.

            Güzellik uzmanı; cildi ve vücudu analiz ederek cildin ve vücudun ihtiyacı olan bakıma uygun araç gereç ve ekipmanları seçen, etkin bir biçimde kullanarak cilt ve vücut bakımlarını epilasyon, depilasyon, masaj, makyaj ve el ayak bakımlarını belirli bir süre içerisinde tek başına yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

            Meslek eğitimi, meslek liselerinin Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri alanında; Kuaförlük Ve Güzellik Uzmanlığı, Vücut Bakımı Ve Masaj programında diploma verilmektedir.

            Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri alanından mezun olanöğrenciler sınavsız geçiş hakkından yararlanarak Meslek Yüksek Okullarının (Ön Lisans) programlarına devam edebilirler. Bu bölümler şunlardır:

*Kuaförlük

*Cilt Bakımı ve Güzellik

*Kozmetik Teknolojisi

*Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

         Meslek Yüksek Okullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde (lisans) de okuyabilirler. Bu bölümlerin; Kuaförlük, Cilt Bakımı ve Güzellik, Kozmetik Teknolojisi mezunları, Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliğine; bunun yanı sıra Kozmetik Teknolojisinden mezun olanlar Kimya ve Kimya Mühendisliğine; Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden mezun olanlar ise Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Ziraat Mühendisliği lisans programlarına devam edebilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2012 - Güncelleme: 13.04.2023 14:50 - Görüntülenme: 2481
  Beğen | 0  kişi beğendi